Bästa lånet

Bästa lånen just nu

För att hitta bästa lånet för just dig rekommenderar vi varmt att du jämför vad olika banker och kreditinstitut har att erbjuda. Just nu kan du låna till mycket bra räntor (ofta så lågt som drygt 2%), men det gäller att du hittar en seriös bank du kan lita på. Vi har personliga erfarenheter av och kan rekommendera följande banker:

Konjunkturen

Sverige och Världen är nu ur en stor och djup recenssion (dvs en kraftig lågkonjunktur) och av detta följer att det börjar bli lättare att få lån från kreditinstituten och bankerna.

Både privatpersoner och företagare får det enklare att uppta lån med eller utan säkerhet från framför allt de stora bankerna, och lånen kan dessutom generellt sätt tas till lägre räntor och med bättre villkor än för något år sedan!

Svårt att få lån?

Det finns vissa faktorer som gör att det kan bli svårt att få ett lån hos en av de svenska storbankerna, såsom:

Betalningsanmärkning

– att ha en anmärkning hos Kronofogden (vilket man kan få om man underlåtit att betala en eller flera räkningar under en längre tid) är något som försvårar livet rent ekonomiskt. Även om man betalat igen skulden ligger en betalningsanmärkning kvar i hela tre år, och under dessa tre år blir det väldigt svårt att få ett lån hos en av storbankerna eftersom deras kreditupplysning kommer varna för att ge ett lån till alla som har betalningsanmärkningar hos fogden.

Ingen säkerhet

– om du inte har någon säkerhet (t.ex. ett hus) eller någon som vill gå i borgen för dig för ett lån kan det bli knepigt att få ett lån. Framför allt de stora bankerna är mycket måna om att ha god säkerhet.

Låg inkomst

– om du har för låg inkomst blir det svårt för bankerna att få “svart på vitt” att du kan återbetala ett lån från dem. Ett problem här kan vara att det sker en viss fördröjning från dess att inkomsten uppkommer till dess att den kommer i bankernas (UC:s) datorsystem. Detta kan ofta lösas genom att du visar upp något sorts bevis på din nuvarande inkomst eller helt enkelt ett kontoutdrag där lönen specificeras.

Tidigare krediter

– många banker, framför allt storbankerna, tvekar ofta att ge ut nya lån till någon som redan har flera krediter eller lån. I synnerhet om dessa ligger hos andra kreditinstitut.

Så är det då kört om du nekas hos storbankerna?

– Nej, givetvis inte! I Sverige finns många banker som specifikt riktar in sig mot anställda och egenföretagare som har svårt att få lån beviljade hos vanliga banker.

Bland annat Bluestep, Bank2 och flera andra av de mindre bankerna är framgångsrika på denna nisch. Du kommer troligen att få betala högre räntor hos dessa banker, men det är en helt naturlig konsekvens av den – på pappret – ökade risken för dem.

Bästa lånet som ung

Att få lån beviljat kan vara svårt när man är ung. I synnerhet om man är studerande eller arbetslös. Men det sagt behöver det verkligen inte vara omöjligt. Det gäller bara att veta hur man ska lägga upp samtalen med kreditinstituten.

Först och främst kan det vara smart att undersöka vilka banker som har studenterbjudanden och hur dessa ser ut. Framför allt Swedbank har lagt stora resurser på att försöka locka ungdomar de senaste åren med mycket förmånliga studenterbjudanden och rabatter.

Även SEB och Danske Bank har gjort liknande åtgärder med gratispaket. Om en bank har ett lönsamt ungdomserbjudande, kan du dra slutsatsen att unga kunder är viktiga och därför främst rikta in dig mot dessa banker.

Det du bör göra härnäst är att boka in ett möte med en privatrådgivare på någon eller några av bankerna. Här kan det vara väl värt att ta med sig en förälder eller liknande.

Tänk på att klä dig seriöst och försöka göra ett professionellt och ansvarsfullt intryck. Bristande ekonomi i dagsläget kan ganska lätt uppvägas av att banken tror på dig i framtiden.

Du bör under mötet försöka poängtera att du kommer att vara kvar hos den här banken även i framtiden när du har ett fast jobb. Bankerna vet att ungdomarna är trogna och blir mycket lönsamma framöver, och det ska du också känna till.

Om dina föräldrar går med på det, är det givetvis ett extra plus om de kan gå i borgen för dig. Det betyder att om du inte kan betala lånet kan banken istället kräva igen pengarna av dina föräldrar.

Detta reducerar kraftigt risken för banken och förbättrar därför dina lånevillkor och sänker räntan. Det blir även lättare att få lånet beviljat av banktjänstemannen.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att det är viktigt att jämföra olika banker och ge ett seriöst intryck. Du bör också göra allt för att poängtera att du framöver kommer bli en väldigt lönsam kund. Lycka till!

Olika räntesatser

Vi får många mail från besökare som undrar om skillnaden mellan “ränta” och “effektiv ränta” så här kommer en redogörelse för dessa två begrepp som förhoppningsvis gör arbetet att jämföra räntorna lite lättare:

Vad är ränta

– procentsats på det lånade beloppet som ska betalas med jämna mellanrum. Din direkta kostnad för lånet om man så vill. (Superenkelt räkneexempel: 10% ränta, 300 000 kr i lånat belopp => 0,1*300000=30 000 kr i ränta.)

Förutom räntan kan det emellertid finnas uppläggningsavgifter, aviavgifter och liknande som utgår från långivaren.

Effektiv ränta

– alla kostnader för lånet presenterat som en procentsats. Här inkluderas alltså sådant som aviavgifter. Den effektiva räntan ser även till antalet betalningstillfällen per år. Ju fler utbetalningstillfällen, desto högre blir den effektiva räntan.

Effektiv ränta må låta som ett bra mått, men det är inte alltid så enkelt. Den är väldigt komplicerad att räkna ut och ibland något missvisande. Konsumentverket har rekommenderat bankerna att ange en total kreditkostnad – vilket är ett mycket tydligare mått på den faktiska kostnaden för låntagaren. Framför allt på kortare krediter blir den effektiva räntan suspekt hög.

Summa summarum rekommenderar vi att man inte stirrar sig blind på den effektiva räntan. Att jämföra total kreditkostnad och den faktiska räntesatsen är oftast mycket lättare och tydligare!

Bästa SMS-lån

SMS-lån är något som blir allt vanligare och alltmer omdiskuterat i media. Det rör sig alltså om kortfristiga lån om förhållandevis låga belopp, ca 1 000 – 5 000 kronor, vilka ansöks om och beviljas via SMS.

Man bör vara försiktig med SMS-lån, men de kan likväl vara en bra finansieringsform i vissa undantagsfall. Därför har vi skrivit en mer utförlig guide som du hittar i menyn!

Bästa billån

Det finns flera olika sätt att finansiera en bil (såväl ny som begagnad) på. Ett vanligt sätt – framför allt hos egenföretagare – är leasing. Leasing är en slags löpande avbetalningsplan där man egentligen betalar för att få utnyttja bilen.

När leasingperioden löpt ut, kan man antingen lämna igen bilen eller köpa den från kreditgivaren. För företagare kan leasing vara lönsamt eftersom man får lyfta halva momsen, men för privatpersoner är ett billån i princip alltid mycket mer lönsamt.

Bästa billån på nätet

Ett billån är i många fall billigare än vad man kan tro, men det varierar något oerhört mellan olika kreditgivare. Att ta lån direkt från bilhandlaren är oftast inte det billigaste alternativet och innan du fattar ett beslut bör du alltid jämföra olika banker och kreditinstitut.

Bara för att bilhandlaren säger att hans alternativ är billigast behöver det verkligen inte vara det – kom ihåg att bilfirman tjänar pengar på dig när du tar ett lån hos dem!

Billånet tas vanligen på mellan 2 och 5 år och du förväntas oftast lämna en kontantinsats på åtminstone 10% av bilens pris. Detta i kombination med förhållandevis låga räntor innebär att du oftast kan finansiera en bil för ungefär 1-2% av bilens köppris varje månad. Alltså: om du köper en bil för 150 000 kronor, kan du räkna med cirka 1500 – 2000 kr i månaden i finansieringskostnad, och köper du en bil för 400 000 kronor kan du ofta komma undan med så lite som ca 4 000 kronor i månaden.