FAQ – Vanliga frågor om SMS-lån

Vanliga frågor om SMS-lån

Här i denna artikel tänkte vi visa på de vanligaste frågorna som uppstår när man skall söka smslån. FAQ om allt som rör sms lån och snabblån.

1. Vad krävs det för att få ansöka om ett smslån?

Här varierar kraven mellan olika kreditinstitut, men man måste vara myndig där även flera av långivarna har krav att man även ska ha fyllt 20 år och att man är Svensk medborgare.

Andra krav de ställer är att du som ansöker om lånet måste stå som ägare till de mobilabonnemang som sms:et skickas från. Något som också ofta ställs som villkor är att man har betalat tillbaka sitt gamla lån innan man kan söka nya.

2. Hur ansöker jag om ett smslån?

Även här skiljer sig metoderna åt beroende på vilken långivare du väljer, men rent generellt kan man säga att så sms:ar du ett speciellt ord eller fras till ett telefonnummer till det institut du ska låna pengar av.

Sedan följer ett svar på din telefon via sms hur du ska gå vidare och när du fyllt de villkor som ställts får du inom kort besked om du beviljats detta smslån du sökt.

3. Finns det någon nedre gräns på min inkomst om jag vill söka ett smslån?

Några fasta normer eller regler finns inte ställda, men de flesta smslångivarna kräver en deklarerad inkomst på minst 20 000 per år, men då erbjuds man bara de allra minsta beloppen som man kan låna.

I övrigt handlar det om hur dessa institut granskar och godkänner din ansökan och har du bara betalat tillbaka eventuell tidigare skuld i tid ökar chanserna att kunna söka nya högre belopp även att du inte har fått någon högre inkomst.

4. Hur hög är räntan på ett smslån?

Här finns ingen fast ränta om man räknar ur ett mer klassiskt perspektiv utan här handlar det mer om fasta avgifter beroende på vilket belopp du lånar. Lånar du 2000 brukar man få betala tillbaka 2400.

Vissa långivare tar även ut en ansökningsavgift och här gäller det att se upp och hitta institut som bjuder på denna avgift för där finns det pengar att spara.

Denna ränta eller avgift är ej heller nominell där andra lån styrs av inflation och som kan gå upp eller ner. Vid smslån påverkas du inte av detta utan denna extra avgift som är satt är alltid den samma tills du betalat tillbaka lånet.

5. När kommer pengarna?

Besked om lånet får du alltid direkt, men hur snabbt de kommer in på ditt konto varierar. Mycket beror på när du sökte lånet. Om det skedde när aktuellt låneinstitut har öppet brukar du få pengarna samma dag om du sökte lånet innan klockan 13.00 annars kommer de in senast dagen efter om du inte sökte lånet en fredag för då kan du riskera att inte ha dina pengar förrän på måndag.

Här finns det ändå tid att spara genom att gå igenom olika typer av smslångivare för att se vilka som har öppet dygnet runt och oavsett dag och tidpunkt kan du ha pengar inom en timme.

6. Hur mycket kan jag låna?

De belopp man söker brukar vara fasta och här följer i stort sett alla låneinstitut samma normer där summorna man kan låna är antingen 500, 1000, 2000, 3000 eller 4000.

I vissa fall kan man få låna mer, men då kräver det att du under en längre tid har visat att du varit en bra och pålitlig kund som betalat tillbaka sin skuld i tid vid varje tillfälle. Som ny kund brukar annars gränsen ligga på 2000. Sköter du dock dina åtaganden och betalar tillbaka i tid ökar chanserna att kunna utöka sitt lånebelopp om du vill låna på nytt.

7. När måste smslånet vara betalt?

Den tid man pratar om här är satt som norm och gäller alla låneinstitut oavsett vilka man lånar av och den tid man har att betala tillbaka sitt smslån är 30 dagar. En tid som är allt för kort som drabbar allt fler och när man inte har betalat i tid kommer både påminnelseavgift och inkassokrav med en hög dröjsmålsränta.

8. Vad använder man ett smslån till?

Det som ändå är bra med smslån är att dessa långivare aldrig ställer som krav vad mans ska använda dessa pengar till. För många handlar det om akuta situationer där man måste ha pengar till något viktigt som en ny tv eller en ny tvättmaskin som slutat fungera där hemma i villan. Unna familjen med en kortare semester eller bara ut och roa sig en lördagskväll är andra alternativ till att använda dessa pengar man får.

9. Kan man ta smslån trots betalningsanmärkning?

Här handlar det om hur många anmärkningar du har och hur långt tid tillbaka de ligger hos kronofogden. Annat som de tar hänsyn till är hur din vardagliga ekonomiska situation ser ut.

Kan du kanske visa att du gått från arbetslös till en tillsvidareanställning med en bra lön ökar nog chanserna även att du har anmärkningar sedan tidigare. Sedan är det bra att läsa på vad olika låneinstitut ställer för krav i den frågan och där vissa är hårda är andra lite mer medgörliga.

10. Är det farligt att ta smslån?

Ända sedan denna låneform startade har högen hos kronofogden ökat i allt stadigare takt och ni som ska ta lån, för er är det viktigt att fundera och att eran ekonomi är så pass god att ni vet att ni kan betala tillbaka lånet i tid utan att behöva drabbas.

Har man väl börjat låna brukar man missbruka detta hjälpmedel och använda pengarna till att betala tillbaka gamla skulder. En stigande farlig spiral som är svår att ta sig ur till sist står man där som en förlorare.

Ni som ändå tänker ta smslån, tänk efter en gång extra och skulle ni riskera att få betalningsanmärkningar hängande över er. Avstå då från detta och försök hitta pengar på annat håll även att det skulle ta lite längre tid.