Risker med smslån

Under de senaste åren har smslån blivit allt vanligare. Det kan vara ett bra alternativ när det fattas pengar eller om man får ett erbjudande som man bara inte kan tacka nej till.

Men för många blir tyvärr sms-lånen en skuldfälla. Kostnaderna för lånen är höga, och kan man inte betala finns det en risk för en betalningsanmärkning som kan förfölja låntagaren i flera år.

Kreditföretagen lockar med snabba pengar. Pengarna finns bara ett par knapptryck bort. Redan efter en kvart kan du ha upp till 4000 kronor på ditt bankkonto. Men man ska tänka på att kostnaden för lånen kan bli mycket hög.

Ett sms-lån på 3000 kronor kostar 600 kronor. Även om sms-lånen är räntefria så tillkommer nämligen en avgift på mellan 400 och 600 kronor, beroende på hur hög lånesumman är.

Kort återbetalningstid

De pengar du lånat ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Om man inte betalar tillbaka lånet innan dess så ökar kostnaderna. Först läggs en påminnelseavgift på och därefter skickas ärendet vidare till ett inkassobolag, som tar ut ytterligare avgifter.

Om ärendet går så långt som till Kronofogdemyndigheten blir det ännu dyrare. Ett lån på 3000 kronor kan fördubblas på bara ett par månader. Om ärendet går till kronofogden får låntagaren dessutom en betalningsanmärkning, som förföljer låntagaren under hela tre års tid.

Smslån lockar ungdomar

Det är framförallt ungdomar som lånar pengar med hjälp av sms-lån. Många saknar fasta inkomster eller har oregelbundna inkomster och sms-lånen kan då vara ett bra alternativ. Men tyvärr råkar också ofta ungdomar illa ut på grund av smslån.

En betalningsanmärkning kan vara till besvär när man vill flytta hemifrån, ta lån, köpa bil eller bostad eller vill teckna ett avtal. Sms-lån kan också bli till en ond cirkel.

Plötsligt får man 3 600 kronor extra i utgifter månaden efter, vilket kan göra att man behöver låna för att klara sig även nästa månad. Om man vill låna pengar genom ett smslån bör man veta i förväg att man har möjlighet att betala tillbaka pengarna nästa månad – och ändå klara sig den månaden.