Smålån – Vad är ett smålån?

Smålån är en typ av kredit där låntagaren snabbt kan låna mindre en mindre summa, vanligen mellan 1000 och 4000 kr. Lånen har kort löptid, vanligen en månad, och även om räntan uppges vara låg eller obefintlig kan de avgifter som tas ut motsvara en effektiv årsränta på uppemot 800 %.

För att teckna ett lån kommunicerar låntagaren med låneföretaget via sms eller, vilket blivit vanligare idag, via företagets hemsida. Termen sms-lån används dock även i dessa fall.

Det finns flera företag som erbjuder korttidslån, till exempel:

SMS Pengar

är registrerade hos Finansinspektionen, och erbjuder SMS lån som är både snabba och enkla. Allt för att maximera funktionaliteten samt att tillfredsställa sina kunder.

Mobillån

var först i Sverige med att erbjuda sms-lån. De startade redan 2006, och erbjuder lån på upp till 3000 kr.

Folkia

kallar sina sms-lån för ”mikrolån”. De erbjuder även en annan form av lån, ”folklån”, som är större lån på upp till 25 000 kr.

Ferratum

erbjuder lån på upp till 10 000 kr, och nya låntagare kan låna 500 kr utan avgifter, om pengarna betalas tillbaka inom 14 dagar. Åldersgränsen för att få låna är 19 år.

Pengos

erbjuder precis som Ferratum nya låntagare att låna 500 kr avgiftsfritt. De erbjuder lån på upp till 4000 kronor, men 3000 kr och uppåt lånas endast ut till återkommande låntagare som betalat tillbaka sina tidigare skulder i tid.

Sms-lån i den form vi känner dem är framför allt en svensk och finsk företeelse.

På engelska kallas smålån av en liknande typ ”pay day-loans”, vilket indikerar att de ska betalas tillbaka på löningsdagen. Dessa lån är ofta hårt reglerade i nationell och statlig lagstiftning.

Även om det svenska systemet med smålån är något annorlunda kan det vara bra att hålla den engelska termen i minnet: om man inte kommer att kunna återbetala sina smålån när man får sin nästa lön bör man inte teckna ett sådant lån.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *