Vad är microlån?

Microlån

Microlån är något som har blivit allt vanligare på den senaste tiden. Det uppkommer hela tiden nya bolag som ger ut just sådana här lån och folk har blivit mer accepterande av microlån.Det kan dock vara bra att läsa på innan man ger sig in i den djungel som det faktiskt är.

Som sagt så finns det en drös med aktörer som ger ut dessa lån som ligger på allt ifrån 500 kr och uppåt, normalt 5000 kr. De har normalt en återbetalningstid på mellan 30 och 90 dagar och ett krav är att man är minst 18 år för att kunna ansöka om lånet.

Nedan så finns en lista för att hjälpa dig att göra en snabb jämförelse mellan några av de vanligaste bolagen på marknaden.

Ska du ta ett microlån?

En sak som du ska veta är att dessa lånen är ett väldigt dyrt alternativ till att låna pengar om vi jämför med andra alternativ på marknaden. Alla andra alternativ till lån som privatlån blancolån och en utökning av bolån om man har sådana ska alla övervägas innan du ger dig in på detta med microlån.

Det är väldigt viktigt att du innan du överväger att ta ett lån går igenom din ekonomi noga och ser till att du med säkerhet vet att det kommer in pengar på kontot som du kan betala tillbaka lånet med innan det förfaller.

Kostsamt med microlån

Detta då bolagen på denna marknaden är snabba med att lägga på dyra tilläggs- och straffavgifter om man bara är lite försenad med din betalning.

Detta i samband med att folk har tagit dessa lån alldeles för oseriöst har gjort att många har hamnat med sina skulder hos kronofogden så var säker på din sak. Lånen är dyra och ett lån på 5000 kr ligger på över 500 kr så det är absolut inget som är bra för din privatekonomi om det är så att du kan undvika att ta lånet.

Dock så finns det ju självklart situationer där man inte har mycket till val. Man har ont om pengar och så går kyl eller frys sönder och man måste helt enkelt få tag i pengar snabbt.

Så som en grundregel så är det helt okej att ta ett microlån vid akuta ekonomiska problem men inte när det gäller nöjes- eller lyxkonsumtion.

Hur du går till väga för att ta microlån

Det är otroligt enkelt att ansöka om ett microlån. Det första du måste göra är att bestämma dig för hos vilken aktör du vill ansöka om lånet. Det bestämmer du enklast genom att titta på jämförelsen ovan.

Sedan går du in på hemsidan för det bolag du har valt. Väl där så går det väldigt snabbt. Det du behöver göra är att fylla i lite generell information om dig samt vilken storlek och tid du vill ha på ditt lån och skickar sedan in.

De allra flesta bolagen idag ger dig svar direkt på skärmen om du har fått lånet eller inte. Annars så kan det ta upp till en timme innan du får ditt svar. Om du får ett positivt besked så har du oftast pengarna på kontot inom ett par vardagar.

Bra att veta om microlån

Microlån är som vilken annan typ av lån som helst och det ställer ett par krav på dig som lånetagare. Även om det är lätt att få ett lån så är det krav på att du har fyllt minst 18 år. Är det så att du har betalningsanmärkningar så kan du räkna med att det kommer bli tufft att få ett lån.

De flesta bolagen accepterar inte personer med betalningsanmärkningar men det finns ett par bolag som gör. Dock så kan du räkna med att ett dyrt lån blir ännu dyrare.

Inkomstkrav för microlån

Det är ett krav på att du ska ha någon typ av inkomst men det brukar vara ett väldigt lågt krav på hur stor den summan ska vara så tjänar du över 10 000 kr så behöver du inte oroa dig.

Du måste vara svensk medborgare och person nummer och dessutom vara boende i Sverige. Om det är så att du ofta behöver ansöka om microlån så bär du dessutom ta en noggrann titt på din ekonomi då du hade kunnat göra betydligt roligare saker för pengarna som du får betala i avgift.