Varför ska man välja snabblån?

Då och då pratas det om att moderna snabblån via internet och SMS är osäkert och att man kan hamna riktigt illa till om man har otur. Men bara man kan hantera det rätt så ska det absolut inte vara några problem.

Det gäller bara att välja väl efter mycket information och väldigt noggranna jämförelser. Klarar man av detta finns det till och med en hel del fördelar med att välja de här enklare och snabbare alternativen.

Här följer några av de vanligaste fördelarna:

Du blir godkänd snabbare. Istället för att låta bankerna ta in din ansökan och handlägga det i flera dagar får du oftast svar efter några timmar hos övriga kreditgivare, det beror lite på vilken tid på dygnet du ansöker.

Utbetalningen kommer snabbare. I nästan alla fall sätts pengarna du valt att låna in på ditt konto direkt efter godkännandet, det är alltså inga långa processer man behöver gå igenom.

Det är lättare att ansöka om lånet. Eftersom det inte krävs någon noggrann koll på dina inkomster och tidigare ekonomiska situationer behöver du inte slösa tid på ansökningen.

Vanligtvis krävs bara namn och personnummer, kanske även en snabbkoll på hur din inkomst ser ut nu i dagsläget.

Det kan vara ett billigare alternativ om du hittar rätt. Vissa kreditgivare har olika bra räntor, avgifter och erbjudanden som gör att du kan hitta ett riktigt kap.

Kreditupplysning

För att inte riskera onödiga konsekvenser på grund av att man inte kan betala tillbaka sitt lån i tid kan man se till att göra en kreditupplysning. Detta är extra relevant om man ska ta ett större lån hos en bank, men det skadar självklart inte att göra det inför mindre snabba lån också.

Eftersom att detta är oerhört enkelt är det absolut en rekommenderad sak att göra. Lättast är att vända sig till UC (Upplysningscentralen) där du lätt och smidigt kan kolla upp ditt kreditvärde, det är helt kostnadsfritt en gång per år.

Om du skulle behöva göra detta flera gånger under året debiteras en avgift, men som tur är är inte denna speciellt hög.

Låna pengar utan inkomst

Anledningen till att man behöver ta ett lån beror naturligtvis oftast på att man inte har en tillräcklig inkomst till det man behöver. Förr var det faktiskt nästintill omöjligt att få ett lån om man inte kunde visa upp ett vettigt årsbesked som försäkrade bankerna om att de skulle få tillbaka sina utlånade penningar.

Nu på senare tid har dock alla svenska medborgare över 18 år tillgång till att låna pengar snabbt, även utan säkerhet och fast inkomst, tack vare SMS och internet – de moderna lånesätten.

Det finns alltså företag som lånar ut summor mycket smidigare och enklare än bankerna, som fortfarande anser att till exempel ett vikariat inte är en tillräckligt fast och stabil inkomst.

Internetföretag kommer inte kolla upp din tidigare ekonomi, tidigare jobb, anmärkningar, och så vidare. De bryr sig bara om hur din ekonomiska situation ser ut idag, så om du själv är medveten om att du verkligen kan betala tillbaka ditt lån behöver du inte oroa dig.

Vanligtvis behöver du, som tidigare nämnt, bara ange namn, personnummer, vilken summa du vill låna och hur lång tid du behöver på dig för att betala tillbaka (oftast är den maximala tiden 30 dagar) vid din ansökan.

Om du beviljas lånet eller inte får du oftast svar på efter några timmar.

Avgifter vid snabba lån

De kreditgivare som inte kategoriserar sig som klassiska banker har oftast ett lite annorlunda system när det kommer till avgifter. Vissa företag ger dig som ny lånekund faktiskt möjligheten att låna pengar snabbt gratis, alltså utan kostnader.

Folkia och Vivus, som finns med i tabellen här nedanför, är exempel på sådana företag. Maxbeloppet på de lånen ligger än så länge på 5000 kronor och är då både ränte – och avgiftsfria. En del drar det ännu lite längre och erbjuder lån utan räntor.

Lånar du till exempel 2000 kronor betalar du tillbaka endast de 2000 kronorna. Detta är för att kunderna ska fastna, tycka att det är bra och förhoppningsvis komma tillbaka till företaget nästa gång det krisar sig.

Om du bara ska betala ränta eller om det även tillkommer en ansökningsavgift är helt upp till kreditgivaren själv att bestämma, så glöm inte att kolla upp det innan du väljer!